Ruská opozícia žiada západné firmy, aby si nezadávali reklamu NTV

19.11.2012 Celý región

Moskva 19. novembra (TASR) - Ruské opozičné a ľudskoprávne skupiny vyzvali dnes veľké západné spoločnosti, aby prestali zadávať reklamu na svoje výrobky Kremľu naklonenému televíznemu kanálu NTV.

Ako pripomína agentúra AP, televízna spoločnosť v uplynulých mesiacoch odvysielala niekoľko desiatok správ, diskusných relácií a sporných dokumentárnych filmov, v ktorých kriminalizovala lídrov a aktivistov opozície a okrem iného ich obvinila z prípravy teroristických útokov. NTV o opozícii často tvrdí, že ju financuje Západ a odporcovia súčasného prezidenta Vladimira Putina.

Mnohé z odvysielaných informácií poslúžili ruským vyšetrovacím orgánom ako zámienka na zákrok voči prívržencom opozície - tak to bolo aj nedávno v prípade Sergeja Udaľcova, Leonida Razvozžajeva a Konstantina Lebedeva z opozičného bloku Ľavicový front.

Hnutie Biela stuha, Moskovské občianske fórum a spoločnosť Za ľudské práva dnes deklarovali, že televízna spoločnosť NTV, ktorej vlastníkom je štátom kontrolovaný plynárenský gigant Gazprom, sa stala súčasťou kremeľskej "mašinérie represií".

Aktivisti opozičných a ľudskoprávnych organizácií preto vyzvali spoločnosti ako Coca-Cola Co., Procter & Gamble Co. a vo Švajčiarsku sídliacu firmu Nestlé, aby si prestali kupovať reklamný čas vo vysielaní NTV.

Spomínaných lídrov opozície - Razvozžajeva, Udaľcova a Lebedeva - ruské úrady v októbri obvinili z prípravy masových nepokojov po overení skutočností zverejnených vo filme Anatómia protestu 2, ktorý odvysielala práve televízna stanica NTV. Podľa filmu sa organizátori opozičných protestov v Rusku stretli so zahraničnými aktivistami, od ktorých dostali peniaze, a chystali násilné činy v snahe rozpútať revolúciu.
 

Vyberte región